Last Enhanced: August 31, 2006 by lee-ching
All items contained on this web page are copyrighted by their respective owners.

Home | About Us | Services | Projects | Clients | Awards | Certifications | Contact Us | Press Releases | Career | Employee Login

 

 

 

BARRACKS REPLACEMENT COMPLEX

FT. BENNING, GEORGIA

Fort Benning, Georgia - For: LS3P Associates, Ltd.

Due to a Congressional funding delay, the project proceeded one year behind schedule. Within six months (including Government review time), we modified the standard COE design for structures scattered throughout the 10.319 hectare site and applied state-of-the art techniques in civil design for the $64 million construction project. As a member of the design team, KYCA contributed to reducing the constrained budget for this challenging project to under $40 million. The project consisted of eleven new buildings modified from the COE-Savannah standard designs and associated site work including demolition of numerous World War II era buildings in an urban setting. KYCA's responsibilities included modifying the structural designs for two types of company operations' facilities, three types of battalion headquarters, and the new soldier community building. Extensive structural modifications on those buildings without compromising the intended architectural elegance. Civil disciplines included demolition, new grading design, storm drainage, utilities, erosion and sediment control, parking and pavement. Our design also follows the stringent Base Beautification program implemented by the elegant landscape design while attempting to adhere to the Force Protection Act in the extremely limited space.

Civil:

  • Grading - Site work for the project required matching existing conditions for the project as well as matching the on-going construction on adjacent parcels taking place during design.
  • Drainage - The site had an extensive urban type drainage area. Storm drainage design had to interface with existing systems as well as planned systems.
  • Aesthetics - In order to meet the aesthetic requirements for the project, as much as three meters of fill was required in many locations. Despite extensive grading, numerous trees were saved on the project site.
  • Regulatory Requirements - The design met ADA requirements at required locations though grades at the locations were often steep. Erosion control met the State of Georgia Erosion and Sedimentation Control Requirements.

 

Company Operations Facilities:

  • The facilities were two story masonry structures modified from standard COE design.
  • The standard design either had a large stand alone or a medium stand alone building. However, because of space limitations, the facilities were combined as a duplex type structure with three different combinations of buildings: medium-medium, medium-large and large-large.
  • Each facility required a reinforced masonry arms vault.
  • Each structure consists of masonry load bearing walls with open web steel joist floor construction and a light gage metal roof truss.

 

Battalion Headquarters:

  • Modified for three sizes from the standard COE design.
  • All three facilities were three stories in height with an additional basement level for the small battalion headquarters that were situated on steep areas.
  • Because this facility is for both active and retired military personnel, ADA access had to be met.
  • The facilities have an elevator, classrooms, and office space.
  • The cost effective structural design is composed of steel framing with a light-gage metal truss roof.

 

Soldier Community Building:

  • Since no standard facility exists for 300 personnel, the Soldier Community Building involved a complete new design.
  • The building is a two story, steel-frame structure linked to the dormitories via walkways through a courtyard.
  • The first floor of the facility includes a large mechanical room with two boilers to serve the nearby dormitories. Columns on the first floor span as far as 10.4 meters.
  • The second floor is a column free open space for soldier's locker storage.
  • The roof is comprised of a series of light gage steel trusses, spanning 17.2 meters.
  • The final product resulted in a clean, efficient, cost effective structure.

The project was designed using Microstation software and metric units. Though the team members were scattered throughout the Southeast, ideas and data as well as plans and specifications were exchanged instantaneously between the owners, clients and team members via the Internet and e-mail.

A similar design at Pope Air Force Base, NC received the 1999 Air Mobility Command Design Award.

 











Return to Projects Main Menu